Publications

Publications

Antibioticaresistente bacterie rukt op

Te vaak worden antibiotica volgens de VN ingezet, terwijl het eigenlijk niet nodig is. Daardoor worden bacteriën er steeds ongevoeliger voor en kunnen simpele infecties leiden tot ernstige levensbedreigende situaties. Antibiotica via internet Een van de oorzaken voor de groei van de resistentie is het internet. Het is overal ter wereld steeds makkelijk om antibiotica bestellen. Bij gebruik ervan ontbreekt echter te vaak toezicht van een arts. Professor Tim Walsh uit Cardiff, de mondiale autoriteit op het gebied van resistentie tegen infectiegeneesmiddelen, noemt de stompzinnigheid van de mensheid ‘werkelijk spectaculair’ op dit punt.

Ga door met lezen

Eerste duit Nederland tegen superbacteriën

Nederland probeert het voortouw te nemen in de strijd tegen resistente ‘superbacteriën’. Die maken jaarlijks honderdduizenden slachtoffers, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg), die deze week een veertigtal landen ontvangt om samen resistentie terug te dringen. Artsen staan machteloos en moeten toezien hoe een simpele ontsteking een dodelijke afloop krijgt, waarschuwt Bruins. De minister wil dat tegengaan door nieuwe antibiotica te maken en medicijnen ook beter te gebruiken, zodat ziekteverwekkers niet de kans krijgen zich daartegen te wapenen.

Ga door met lezen

Vegro, expert in hulpmiddelen, levert een bijdrage aan zorgvernieuwing

'Door zorghulpmiddelen efficiënter in te zetten, kunnen miljoenen euro’s worden bespaard en ontlasten we duizenden zorgmedewerkers.’ Dit zegt Karel Jonker, directeur van Vegro. Vegro, een landelijke speler op het gebied van hulpmiddelen, investeert in zorglogistiek en wil daarmee een positieve bijdrage leveren aan toekomstbestendige zorg in Nederland.Nederland vergrijst, er is een tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen en het ziekteverzuim steeg het afgelopen jaar van 4,9 naar 5,1 procent. Op dit moment werkt 1 op de 7 mensen in de zorg.

Ga door met lezen

Impact van de MDR op onderhoud medische apparatuur

Bereid je nu voor op de komst van de Medical Devices Regulation (MDR) in mei 2020. Want de MDR, de nieuwe Europese wet voor medische hulpmiddelen, is wetgeving waarop gehandhaafd zal worden. Dat bleek uit de door Olympus georganiseerde bijeenkomst op 24 januari jl. in Leiderdorp. Nieuwe wetgeving Onder begeleiding van Juul Dings, Marketing Manager bij Olympus, konden zo’n 70 aanwezigen (vooral medisch technici, klinisch fysici, inkopers en afdelingsmanagers) horen wat de impact is van de MDR op onderhoud van medische apparatuur.

Ga door met lezen

GEBRUIK BOVEN BEZIT

Het is geen verwijt, maar er worden heel wat overbodige loopjes gemaakt. Zorginstellingen zijn er om zorg te leveren en hebben daarbij hulpmiddelen nodig. Maar het daadwerkelijk bezitten van een hulpmiddelenvloot is geen corebusiness. Sterker nog: het staat efficiënte inzet vaak alleen maar in de weg. Vandaar dat Vegro een leaseconstructie aanbiedt. Ontzorgen en besparen zijn daarbij sleutelwoorden. “Ja, en ik zou durven zeggen: fors besparen”, zegt Frank Huiting, accountmanager regio Noordoost bij Vegro.

Ga door met lezen

VAN GROTE ERGERNIS NAAR HANDIGE SERVICE

Verpleegkundigen zochten zich een breuk en de medewerkers van de Medische Hulpmiddelen Service liepen zich de blaren op de voeten. Want niemand wist precies waar alle infuuspompen en bedden waren. Dat kostte veel tijd, er werden onnodig spullen bijgekocht en het onderhoud liep niet op rolletjes. Dat moet anders, dachten Martijn de Vries en Joop Grit. Verpleegafdelingen beheerden hun eigen spullen. Als ze iets tekort kwamen, moesten ze talloze telefoontjes plegen om ergens een extra bed of infuuspomp op te duikelen.

Ga door met lezen

Patiëntveiligheid, een kwestie van goede reiniging en desinfectie

Tijdens het Hygiëneforum 2017 sprak zij over patiëntveiligheid met betrekking op goede reiniging en desinfectie vanuit de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook is er aandacht voor het belang van een goede infectiepreventie voor het welzijn van de patiënt én de enorme kostenbesparing die dit met zich meebrengt voor de samenleving. Langelaar, Merel. “Gezond vertrouwen. Patiëntveiligheid, een kwestie van goede reiniging en desinfectie” 10 oktober 2017.

Ga door met lezen